Warmtepomp

Een duurzame verwarming van uw woning. Hans helpt!

Een warm huis zónder aardgas: dat kan met een warmtepomp. Er zijn verschillende typen warmtepompen die zorgen voor de verwarming van uw woning en het water in de keuken en badkamer. Daarbij hebt u de keuze voor een volledig elektrisch systeem, een zogenaamd hybride systeem dat samen met een cv-ketel hetzelfde doet of een ventilatiewarmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt. In alle gevallen een duurzame oplossing dus. En u krijgt subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp. Dat scheelt een stuk op de investering.

Welk systeem voor uw situatie geschikt is hangt af van verschillende factoren. Met name hoe de woning is geïsoleerd is van belang voor de keuze. In het kort komt het op het volgende neer; Is de woning min of meer goed geïsoleerd (dak, vloer en muren) en heeft de woning overal dubbel glas? Dan is de keuze voor een hybride warmtepomp over het algemeen de juiste. In de meeste gevallen betreft het hier huizen die gebouwd zijn tussen 1974 en 2000. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Als het buiten te koud is, springt de hr-ketel bij en die zorgt ook voor warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp.

Huizen die na 2000 zijn gebouwd zijn over het algemeen goed tot zeer goed geïsoleerd en zijn daardoor geschikt voor een volledige warmtepomp. Hij vervangt de hr-ketel op gas: die kan dus de deur uit. Een volledige warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een volledige warmtepomp wordt gecombineerd met een voorraadvat voor warm water en lage temperatuur verwarming (LTV): dat is vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken. Met een volledige warmtepomp doet u het klimaat een plezier: de CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo’n 35 tot 50 procent. En u bent minder kwijt aan energiekosten.

Huizen die voor of net na 1974 zijn gebouwd hebben over het algemeen een mechanische ventilatie en zijn daarmee geschikt voor een ventilatiewarmtepomp. Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de ventilatielucht. Je kunt er in de meeste gevallen niet je hele huis mee verwarmen maar het is een energiezuinige aanvulling op een andere verwarmingsinstallatie. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de ventilatie-unit. Er is geen aparte buiten-unit voor de warmtepomp nodig. Omdat hij warme ventilatielucht gebruikt, heeft de warmtepomp ook een hoog rendement als het buiten heel koud is. Maar de hoeveelheid ventilatielucht is wel beperkt, waardoor het vermogen niet heel groot is.

Natuurlijk zijn dit slechts simpele richtlijnen, want het kan zijn dat woningen nadat ze gebouwd zijn nog voorzien zijn van extra vloer-, dak- of gevelisolatie. Wilt u weten welk type voor u het best geschikt is? Hans adviseert u graag, neemt de situatie met u door en stelt de meest geschikte oplossing voor

Hoe werkt een warmtepomp?

U kunt de werking van een warmtepomp vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en geeft die warmte af aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte buiten het huis (uit buitenlucht, de bodem of het grondwater) en geeft die binnen in huis af. Daarvoor hoeft de buitenlucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de lucht (of bodem) halen als het buiten koud is.

Young woman shaking hand of master while repairman leaving after carrying out his work

Wilt u energie besparen én een duurzame oplossing voor de verwarming van uw woning?

Hans adviseert welk type warmtepomp voor u het meest geschikt is en of het zinvol is om op dit moment al over te stappen op deze duurzame verwarmingsmethode. Hij zorgt, nadat u een keuze heeft gemaakt, ook voor de volledige installatie en de aanpassingen aan het leidingwerk. U heeft er dus geen omkijken naar. Hans weet ook hoeveel subsidie u krijgt en hoe u deze kunt terugkrijgen van de overheid. Vraag het hem gewoon en begin met besparen!

U heeft er dus geen omkijken naar. Hans weet ook hoeveel subsidie u krijgt en hoe u deze kunt terugkrijgen van de overheid. Vraag het hem gewoon en begin met besparen!

Een echte vakman nodig voor uw warmtepomp?

Neem dan nu contact op met Custers installatietechniek oèt Venlo!