Verwarming

Nederland gaat van het gas af. Wat nu?

De klimaatdoelstellingen van het kabinet hebben een grote impact op hoe we onze huizen – en bedrijven – vanaf nu gaan verwarmen. In het kort gezegd komt het er op neer dat de doelstelling is om in 2050 alle huizen in Nederland “van het gas af” te hebben. En dus moeten we overschakelen op andere energiebronnen. Huizen gaan bijvoorbeeld verwarmd worden met een warmtenet, waarbij heet water de wijk instroomt via buizen. Of de gasgestookte cv-ketel wordt ingewisseld voor een elektrische warmtepomp. En we koken straks niet meer op gas, maar elektrisch.

 

Dat heeft natuurlijk verstrekkende (ook financiële) gevolgen voor particulieren en de manier waarop ze nu hun huis verwarmen en warm water uit de kraan krijgen. Want linksom of rechtsom, we moeten er ooit aan geloven. Er is nog heel veel onbekend over hoe het kabinet mensen gaat helpen om de overgang naar “gasloos” te kunnen maken. Komt er bijvoorbeeld een subsidieregeling om de investeringen die gemoeid zijn om je huis aan te passen en een warmtepomp aan te schaffen? 2050 lijkt nog heel ver weg, maar de invoering van bepaalde wetgeving op dit gebied zal al veel eerder plaatsvinden. Daaraan gekoppeld zullen bepaalde steden wellicht sneller tot invoering van bepaalde maatregelen overgaan. Maar wanneer is dan het juiste moment om iets te doen? En wat?

Young master of household maintenance service consulting one of clients while explaining how to use system of water filtration

Hans helpt u om weloverwogen de juiste keuzes te maken.

Allereerst is het zaak om de bestaande cv-installatie zolang als het nodig is in een perfecte staat te houden zodat er geen problemen zijn met het verwarmen van uw woning en de levering van warm water. Dat is de eerste prioriteit. Laat daarom uw cv-ketel regelmatig nakijken en goed onderhouden.

Daarnaast is het een gegeven dat een goede cv-ketel minimaal 15 tot 20 jaar meegaat. Er komt echter een moment dat het onderhoud en eventuele reparaties niet meer opwegen tegen de aanschaf van een nieuwe ketel. Gebaseerd op de staat van de ketel kunt u samen met Hans bekijken wat het meest zinvol is op dat moment. Als de ketel nog een aantal jaren meekan, dan is het verstandig om u toch al te oriënteren op een volgende stap. Hans brengt dan samen met u in kaart wat er aan uw huis moet gebeuren om bijvoorbeeld een warmtepompinstallatie te installeren en welke financiële consequenties dat heeft. 

Aan de andere kant zal Hans ook eerlijk zijn als het, gezien uw situatie, heel verstandig is om alsnog eerst een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

De keuze voor welk systeem of welk merk cv-ketel maakt Hans volledig op de situatie terplekke, de wensen van de klant en het rendement dat de ketel moet kunnen leveren. Natuurlijk, Hans heeft een aantal favoriete merken, gebaseerd op betrouwbaarheid van het systeem, de beschikbaarheid van reserveonderdelen, de service die merken bieden en de prijs. Die voorkeur is echter niet gebaseerd op het feit dat Hans meer kan verdienen aan het ene of andere merk. Een eerlijk advies voor de beste oplossing. Daar gaat het om. En dat Hans de nieuwe ketel perfect installeert en alles tot in de puntjes regelt, daar kunt u van op aan.

Een echte vakman nodig voor uw verwarming?

Neem dan nu contact op met Custers installatietechniek oèt Venlo!